30 czerwca

KREM POMIDOROWY Z LIO GROSZKIEM


       Lato to czas lekkiej kuchni opartej na bogactwie sezonowych produktów. Jednak krem z pomidorów to zupa, która o każdej porze roku smakuje wyśmienicie. Sekretem doskonałego smaku, jest bogactwo naturalnych składników.

KREM POMIDOROWY

4 średnie pomidory
około 0,5 litra pulpy pomidorowej dobrej jakości
1 cebula
2 ząbki czosnku
czosnek niedźwiedzi
oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli z czosnkiem
papryczka chilli lub chilli w proszku do smaku
świeża lub suszona bazylia (łyżeczka)
świeże lub suszone oregano (pół łyżeczki)
łyżeczka soli morskiej...lub do smaku jak kto lubi
pół łyżeczki kurkumy
liofilizowany groszek lub grzanki do podania na końcu



        Cebulę posiekać, czosnek zgnieść i podsmażyć na złoty kolor na oliwie, następnie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory i dusić około 10 minut wraz z przyprawami, papryczką chilli, ziołami. Dodać pulpę i dusić na małym ogniu jeszcze 10 minut. Następnie odstawić żeby nieco ostygło i blendować na gładko. Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładki krem przecieramy go jeszcze na koniec przez drobne sito pozbywając się pestek i skórek. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy nieco wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji zaś jeśli zbyt dla nas rzadki podgotowujemy na małym ogniu by odparować nadmiar wody. Podajemy z łyżeczką jogurtu naturalnego lub śmietanki, bez laktozowej jeśli mamy nietolerancję powyższej, listkami bazylii i groszkiem liofilizowanym lub grzankami jeśli nie tolerujemy glutenu używamy bezglutenowego pieczywa do grzanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 benatural.pl