Wbrew wszelkim głupim teoriom dietetycznym zbytnie eliminowanie tłuszczy z naszej codziennej diety nie tylko przyczynia się do braku efektów odchudzania ale również do pogorszania się stanu naszego zdrowia. Tłuszcze to lipidy czyli cząsteczki złożone, zwane również kwasami tłuszczowymi, spełniają one bardzo ważne role w naszym organizmie. Bez nich nie jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować. Wchodzą one w skład tkanek, zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalność ważnych dla nas witamin A, D, E oraz K.
Jednak nie wszystkie tłuszcze jakie spożywamy są dla nas dobre np. nasycone kwasy tłuszczowe, które występują m.in: w tłuszczach odzwierzęcych (smalec, masło, śmietana), oleju kokosowym czy palmowym. Spożywanie ich w nadmiernych ilościach przyczynia się do wzrostu poziomu złego cholesterolu oraz zmian miażdżycowych. W trakcie ich spalania uwalniają się również wolne rodniki, które mają bezpośredni wpływ na starzenie się organizmu oraz zmiany patogenne.
Aby właściwie wybrać źródło codziennej dawki niezbędnych kwasów tłuszczowych - pamiętajmy, że w naszej szerokości geograficznej jest to głównie olej rzepakowy, który:
- wyróżnia się jedną z najwyższych zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3 pośród pozostałych tłuszczów roślinnych (10-krotnie większą niż w przypadku oliwy z oliwek).
- jest źródłem NNKT zarówno z grupy Omega 3, Omega 6 i Omega 9.
- charakteryzuje się jedną z największych zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych.
- jest jednym z olejów najbogatszych w prowitaminę A, czyli beta-karoten.
- jest również bogatym źródłem steroli roślinnych, zwłaszcza swoistego dla rzepaku brassikasterolu oraz tokoferoli (witaminy E)
A teraz najważniejsze pytanie, czy wszystkie oleje rzepakowe mają powyższe właściwości? Niestety, nie znajdziemy ich w filtrowanych i rafinowanych olejach, które dominują na sklepowych półkach.
Dlatego dokonując zakupy szczególną uwagę zwracajmy na pochodzenie surowca - wybierając rzepak ekologiczny klasy 00, mamy pewność, że przy jego uprawie nie stosowano nadmiernej ilości nawozów sztucznych oraz występuje w nim znikoma wartość kwasu erukowego. Istotne są również dodatkowe informacje na etykiecie, takie jak: wartości odżywcze z wyszczególnieniem zawartości wszystkich kwasów tłuszczowych; przeznaczenie oleju do smażenia "rafinowany" lub do spożywania na zimno przy oznaczeniu "extra virgin".
Aby wybrać olej najlepszy dla siebie wystarczy kliknąć tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz