28 czerwca

GLOBAL FIT MOC OLEJU


         Wbrew wszelkim głupim teoriom dietetycznym zbytnie eliminowanie tłuszczy z naszej codziennej diety nie tylko przyczynia się do braku efektów odchudzania ale również do pogorszania się stanu naszego zdrowia. Tłuszcze to lipidy czyli cząsteczki złożone, zwane również kwasami tłuszczowymi, spełniają one bardzo ważne role w naszym organizmie. Bez nich nie jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować. Wchodzą one w skład tkanek, zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalność ważnych dla nas witamin A, D, E oraz K.

Jednak nie wszystkie tłuszcze jakie spożywamy są dla nas dobre np. nasycone kwasy tłuszczowe, które występują m.in: w tłuszczach odzwierzęcych (smalec, masło, śmietana), oleju kokosowym czy palmowym. Spożywanie ich w nadmiernych ilościach przyczynia się do wzrostu poziomu złego cholesterolu oraz zmian miażdżycowych. W trakcie ich spalania uwalniają się również wolne rodniki, które mają bezpośredni wpływ na starzenie się organizmu oraz zmiany patogenne.

Aby właściwie wybrać źródło codziennej dawki niezbędnych kwasów tłuszczowych -  pamiętajmy, że w naszej szerokości geograficznej jest to głównie olej rzepakowy, który:
  • wyróżnia się jedną z najwyższych zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3 pośród pozostałych tłuszczów roślinnych (10-krotnie większą niż w przypadku oliwy z oliwek).
Kwasy tłuszczowe Omega-3 odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i procesie wzrostu oraz różnicowania komórek. Niemowlęta, które w czasie rozwoju płodowego nie otrzymywały od matki wystarczająco dużo kwasów Omega-3 są narażone na problemy ze wzrokiem i układem nerwowym. Omega-3 zmniejszają procesy zapalne w organizmie i mogą redukować ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych.
  • jest źródłem NNKT zarówno z grupy Omega 3, Omega 6 i Omega 9.
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe muszą być dostarczane w pożywieniem, a olej rzepakowy jest bogatym źródłem wszystkich podstawowych kwasów z grupy Omega. Olej rzepakowy zawiera średnio 61% kwasów Omega 9 (kwas oleinowy), około 21% kwasów Omega 6 (kwas linolowy) oraz co najmniej 11% kwasów Omega 3 (kwas alfalinolenowy).
  • charakteryzuje się jedną z największych zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych.
  • jest jednym z olejów najbogatszych w prowitaminę A, czyli beta-karoten. 
Związek ten ma właściwości antyoksydacyjne, ale także korzystnie wpływa na kondycję naszego systemu immunologicznego oraz funkcjonowanie wzroku.
  • jest również bogatym źródłem steroli roślinnych, zwłaszcza swoistego dla rzepaku brassikasterolu oraz tokoferoli (witaminy E)
Sterole roślinne znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Z kolei witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki.

A teraz najważniejsze pytanie, czy wszystkie oleje rzepakowe mają powyższe właściwości? Niestety, nie znajdziemy ich w filtrowanych i rafinowanych olejach, które dominują na sklepowych półkach. 

Dlatego dokonując zakupy szczególną uwagę zwracajmy na pochodzenie surowca - wybierając rzepak ekologiczny klasy 00, mamy pewność, że przy jego uprawie nie stosowano nadmiernej ilości nawozów sztucznych oraz występuje w nim znikoma wartość kwasu erukowego. Istotne są również dodatkowe informacje na etykiecie, takie jak: wartości odżywcze z wyszczególnieniem zawartości wszystkich kwasów tłuszczowych; przeznaczenie oleju do smażenia "rafinowany" lub do spożywania na zimno przy oznaczeniu "extra virgin".

Aby wybrać olej najlepszy dla siebie wystarczy kliknąć tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 benatural.pl