Liofilizowana śliwka Elena? Brzmi tajemniczo, wygląda znajomo. Bo to zwyczajnie – suszona śliwka. Najlepiej smakuje prosto z woreczka - chrupiąca i słodka. Ale można z niej przygotować również bardzo smaczne i wartościowe odżywczo potrawy.
Suszone sublimacyjnie śliwki od Eleny są pyszne – słodkie, delikatne i pachnące. Można je podawać dzieciom. Pewna piękna roczna dziewczynka na moich oczach pochłonęła całą taką śliwkę! Pytanie tylko dlaczego śliwki liofilizowane, a nie zwyczajnie suszone?
Suszenie sublimacyjne, czyli lizfilizacja, pozwala zachować owocom i warzywom substancje odżywcze. Sam produkt także nie zmienia swoich wartości – w niemal 90% zachowują swoje kształty i wielkość czy barwę. Proces liofilizacji likwiduje zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Śliwki, w procesie liofilizacji, tracą nawet do 97% wody. To sprawia, że liofilizacja jest jednocześnie procesem konserwującym.
Jak zachowują się śliwki liofilizowane zanurzone w wodzie? Po niecałych 5 minutach powracają do stanu sprzed suszenia – stają się jędrne i smakują niemal jak świeże.
Śliwki liofilizowane Elena świetnie smakują jako przekąska. Można je chrupać, żuć, ciumkać i ssać. Można je również namoczyć i zimą zjeść równie smaczne owoce jak latem. Można ugotować z nich kompot, który będzie smakował zupełnie jak kompot ze świeżych śliwek. Ja postanowiłam ugotować z nich pudding z czarnej quinoa.
Składniki:
1 szklanka czarnej komosy ryżowej
2 szklanki wody/tłoczonego soku śliwkowego
Śliwki moczymy w wodzie/soku śliwkowym przez 3-5 minut. Dosypujemy czarną komosę ryżową i wanilię, gotujemy do miękkości pod przykryciem (nawet 25 minut), by woda się nie wygotowywała. Po tym czasie blendujemy pudding dokłdanie. Jeśli jest za suchy – możemy dodać nieco wody lub soku śliwkowego.
Pudding świetnie sprawdzi się jako samodzielny deser, będzie smakował także na kanapkach – jako ciekawa pasta do pieczywa. Można podawać go z owocami, dżemami lub sam. Jest wyjątkowo odżywczy i bardzo energetyczny, a dzięki śliwce również aromatyczny i "letni".
Suszone śliwki zawierają siedem razy więcej błonnika niż świeże, dzięki czemu śliwki pobudzają pracę nerek i jelit, dzięki czemu polecane są osobom cierpiącym na zaparcia. Neutralizują działanie wolnych rodników, czyli zapobiegają starzeniu się, a także miażdżycy, chorobom serca! Śliwki spowalniają starzenie się skóry. Zwiększają odporność na stres i wzmacniają układ nerwowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz