Masło orzechowe, przysmak Amerykanów i Holendrów, w Polsce wciąż nie cieszy się popularnością, której jest godne. Jest doskonałą alternatywą dla zwykłego masła. Doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Jeśli jest całkowicie naturalne - rozwarstwia się i przed użyciem trzeba je zamieszać.
Masło orzechowe występuje z reguły w dwóch wersjach - gładkiej i chrupiącej, czyli z niewielkimi kawałkami nieprzemielonych orzechów. Zasada jest taka, że do orzeszków ziemnych, z których produkuje się ten przysmak, dodaje się tylko sól, tłuszcz roślinny, ewentualnie cukier. Niektórzy producenci dodają również tłuszcze trans, które zapobiegają rozwarstwianiu się masła. Dlatego najlepiej wybierać ten produkt, który jednak się rozwarstwia. Tłuszcze trans trafiają również do masła przez prażenie orzeszków w uwodornionych tłuszczach roślinnych. Dzięki temu mamy pewność, że nie zostały do niego domieszane szkodliwe dla zdrowia substancje. Przed zjedzeniem wystarczy masło zamieszać by odzyskało odpowiednią konsystencję. Kupując masło orzechowe Meridian, otrzymamy produkt rozwarstwiony. W składzie tego organicznego masła znajdziemy tylko orzeszki ziemne i sól. Masło zawiera tylko naturalny cukier z orzeszków. A przecież wiadomo, że im krótszy skład produktu, tym jest on bardziej wartościowy.
Dlaczego warto jeść orzeszki ziemne? Ponieważ są bogate w białko. Mają niski indeks glikemiczny (łyżka masła ma 1IG a łyżka miodu - 16IG). Orzeszki ziemne są bogatym źródłem magnezu, cynku, jodu, selenu i manganu. Orzeszki zawierają również aminokwasy, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, witaminę E. Dzięki temu, że masło orzechowe powstaje z orzeszków prażonych w łupinkach - wiele substancji trafia prosto do niego.
Jak smakuje masło orzechowe Meridian? Jest bardzo, bardzo gęste. Zadziwiająco słodkie jak na brak dodatku rafinowanego cukru. Ja wolę masło Crunchy, czyli to "chrupiące", z drobnymi kawałkami niezmielonych orzeszków. Gryząc i żując dużo lepiej czuje się smak masła i dużo bardziej się go docenia.
Jak jeść masło orzechowe? Najlepiej łyżką - prosto ze słoika. Świetnie smakuje na domowym chlebie na zakwasie. Pyszne jest z prawdziwym owczym oscypkiem. Prawdziwym hitem jest jednak podawanie go z chlebem i grubym plastrem świeżej, soczystej gruszki. Doskonałą przekąską do oglądania wieczornych filmów będzie popcorn z masłem orzechowym.
![]() |
Masło orzechowe ze świeżą gruszką |
Masło orzechowe powinno być organiczne, bezglutenowe, nie zawierać nabiału, drożdży, rafinowanego cukru, pszenicy, soi.
Wegańskie.
I, naturalnie, nie zawierać oleju palmowego.
Masło orzechowe kupisz tutaj
Wegańskie.
I, naturalnie, nie zawierać oleju palmowego.
Masło orzechowe kupisz tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz