Wanilia to chyba jedyny storczyk na świecie, który jest bardziej znany ze swoich owoców, niż z kwiatów. Wanilia bourbon to aromatyczne i ekologiczne niebo w gębie. Do czego? Do wszystkiego!
Wszystkie produkty oznaczone przez Demeter są drobiazgowo kontrolowane w całym łańcuchu – od upraw, przez produkcję po efekt końcowy. Stowarzyszenie wymaga od swoich członków nie tylko rezygnacji ze sztucznych nawozów, chemicznych środków ochrony roślin czy chemii stosowanej w przetwórstwie. Demeter to również produkty "z przyszłością", o najlepszym smaku i najwyższych wartościach odżywczych. Dlatego eko wanilia bourbon w jakości Demeter to produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw.
Wanilia bourbon nadaje się do wszystkiego, do czego dotychczas dodawaliście cukier waniliowy. Ale czy na pewno był waniliowy? Sprawdźcie uważnie, co jest napisane na opakowaniu cukru. Przeliterujcie. większość cukrów z marketów to cukry waniLINOWE! Wanilina nie jest wanilią! Wanilina to składnik zastępujący drogą wanilię. Powstaje w wyniku chemicznej ekstrakcji między innymi z..kału bydła domowego!
Jeśli do mielonej wanilii dodacie do cukru bądź cukru pudru – otrzymacie prawdziwy cukier waniLIOWY! Jeśli dodacie jej do soli morskiej – będzie to pyszna przyprawa do ryb, owoców morza czy dziczyzny. Ja z tej wanilii bourbon skorzystałam przy przygotowywaniu naleśników. Wyszły genialnie aromatyczne. Gwarantuję, że żadna wanilina nie pozwoli na osiągnięcie tak aromatycznej potrawy.
Natomiast oszalałam bezgranicznie na punkcie waniliowego masła orzechowego. Jak je przygotować? Można po prostu dodać nieco wanilii do słoiczka z gotowym masłem orzechowym , albo przygotować masło samodzielnie. Jak? Do blendera wrzucamy orzeszki – prażone, ale nie solone. Dodajemy łyżkę miodu lub innego słodu i miksujemy. Jeśli chcemy masło crunchy – po minucie 1/3 orzeszków wyjmujemy i dodajemy na końcu ponownie. Jeśli chcemy masło gładkie – miksujemy wszystko do końca. Takie waniliowe masło orzechowe najlepiej smakuje z lekko kwaśnymi dżemami czy przecierami owocowymi.
Wanilia świetnie sprawdza się także w czarnej i białej herbacie oraz w kawie. Po dodaniu zaledwie szczypty otrzymamy prawdziwy waniliowy napój, a nie jakąś chemiczną podróbkę.
Wanilii warto "nadużywać" zwłaszcza zimą i w okresie wiosennego przesilenia. Wanilia rozgrzewa zmysły – warto ją stosować w aromaterapii! W ten sposób pomaga w walce z bezsennością, stresem i stanami lękowymi. W kosmetykach zmiękcza, nawilża i tonizuje skórę. Tej sproszkowanej wanilii można również dodawać do peelingu do twarzy, np. cukrowego. Drobinki wanilii będą delikatnie złuszczały i pielęgnowały naszą skórę!
Prawdziwą wanilię kupicie tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz