31 maja

MASŁA Z NASION RAW


Masło z pestek - bogate w witaminy, minerały i enzymy, o które w diecie RAW najbardziej chodzi. Masło, które czaruje na słodko i w wydaniu wytrawnym.

Ideą RAW jest produkcja żywności w niskich temperaturach, (w zależności od wersji między 42 a 47 stopni Celsjusza). Dzięki temu nie niszczymy enzymów, zawartych w pożywieniu. Czym są enzymy? Są tym składnikiem diety, który zwykle prze nas pomijany. Z braku czasu, z braku wiedzy. Zasada jest prosta - im więcej enznymów dostarczymy do organizmu z pożywieniem, tym bardziej nasze własne będą mogły zająć się innymi działaniami, a nie tylko trawieniem. 
Czym zatem zajmują się enzymy poza trawieniem? Reakcjami obronnymi, walką z pasożytami, regeneracją, oczyszczaniem organizmu z patologicznych komórek, etc. Enzymy w pożywieniu niszczymy sami - gotując ją, smażąc, piekąc, dusząc. Zabijają je także konserwanty, długie przechowywanie, puszkowanie, wędzenie, zamrażanie czy suszenie.

Tak też zostało wyprodukowane to ziarenkowe "masło". Skąd to wiem?  Masło jest delikatnie gorzkie. To charakterystyczne dla pestek dyni nie poddanych obróbce termicznej!


Pestki dyni są słodko-gorzkie, co jest doskonale wyczuwalne w "maśle". Według mnie ta nutka goryczki jest atutem pasty i sprawia, że smak nie jest płaski i nudny. Pestki dyni zawierają kwasy omega 3, cynk, siarkę, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, lecytynę i fitynę. Kukurbitacyna, zawarta w pestkach dyni, jest silnie toksyczna dla drobnoustrojów i robaków, ale nieszkodliwa dla człowieka. 

Nasiona lnu są słodkie, bogate w kwasy omega 3, witaminy i mikroelementy. Zawierają substancje bioaktywne – flawonoidy i fitoestrogeny. Nasiona sezamu - magnez, miedź, wapń, żelazo, witaminy E i te z grupy B, lecytynę. 

Najdziwniejsze, a właściwie najbardziej zaskakujące jest to, że nasiona w "maśle" nie są w ogóle przyprawione, a mimo to smakują pięknie. Same w sobie są doskonałymi przyprawami, które uzupełniają się nawzajem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 benatural.pl