![]() |
Bezglutenowe babeczki z całych pomarańczy, pełnoziarnistą mąką jaglaną Bauck Hof i migdałami to lekka przekąska, której nigdy nie ma się dość. Babeczki wyrastają pięknie dzięki bezglutenowemu proszkowi do pieczenia Iasabel's Baking Fix.
Jak trudne jest gotowanie bezglutenowe nigdy nie musiałam się przekonywać. Na szczęście nie choruję na nietolerancję tego składnika, ale sporo wiem też o jego szkodliwości. Glutenu we współczesnej pszenicy karłowatej jest zdecydowanie więcej, niż było go w odmianach pierwotnych tego zboża. Pszenicę zmodyfikowano zaledwie 60 lat temu. Ewolucyjnie nasz organizm nie zdołał się przygotować do tak wielkiej zmiany. Przez to gluten stał się problemem. Jest wysoce alergizujący, odkłada się w układzie trawiennym i zalega tam przez dług czas. Z tego powodu dietetycy coraz częściej polecają nawet "zdrowym" osobą dietę bezglutenową, która pomaga oczyścić organizm.
Okazuje się, że nie taki diabeł straszny i gotowanie bezglutenowe może być zarówno przyjemne, jak i smaczne! A bezglutenowy proszek do pieczenia Isabel's Baking Fix sprawia, że muffinki rosną jak szalone.
Bezglutenowe pomarańczowe muffiny z maki jaglanej:
2 duże pomarańcze
1/2 szklanki wody
150g cukru
100g zmielonych migdałów/ płatków migdałowych do zmielenia
60g pełnoziarnistej mąki jaglanej Bauck Hof
5 jajek
50g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia Isabel's Baking Fix
Pomarańcze dokładnie myjemy przez kilka minut szczoteczką. Następnie wyparzamy we wrzątku. Kroimy w niezbyt grube plastry i gotujemy w pół szklanki wody, pod przykryciem, przez 30 minut. Po tym czasie pomarańcze i wodę blendujemy na gładką masę.
Kiedy pomarańcze wystygną, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę i dodajemy połowę cukru. Ubijamy do sztywnej, słodkiej piany. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy zmielone na mąkę migdały, mąkę jaglaną Bauck Hof, proszek do pieczenia Isabel's Baking Fix, kakao i pomarańcze. Miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę przelewamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut.
Bezglutenowy proszek do pieczenia Isabel's Baking Fix sprawdza się w pieczeniu jak każdy inny proszek. Ciasto jest wyrośnięte, pulchne, ale jednocześnie mokre i smaczne. Skoro Isabel's Baking Fix dał radę spulchnić ciężkie ciasto pomarańczowo-jaglane, da sobie radę ze wszystkim. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz