VEGE BURGERY
Do wykonania wegańskich lub wegetariańskich burgerów potrzebujemy w podstawowym przepisie zaledwie 175ml ciepłej wody i 15 min oczekiwania. W czasie owych 15 minut proponuję lekkie ich "podrasowanie", mianowicie posiekaną jedną cebulkę, szczyptę kurkumy, nieco chilli dla podkręcenia smaku oraz świeże zioła: pietruszkę, koperek, szałwię. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na 15 minut, następnie mokrą łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą lub olejem kokosowym i
smażymy, aż do zrumienienia z każdej strony. Tuż po usmażeniu ścieram na nie nieco ulubionego sera i posypuję czarnuszką która doda nieco świeżości i orientalnej nuty.
Do tego lekka sałatka którą spokojnie w czasie 15 minut oczekiwania na burgery, zdążymy zrobić ze świeżych pomidorków, cebulki, papryki z dodatkiem ziół uwieńczoną kilkoma kroplami octu balsamicznego np. kokosowego i olejem wiesiołka lub innego zimnotłoczonego.
Smacznego.
175ml wody
1 cebula
szczypta chilli, wg upodobań
posiekane zioła świeże lub suszone (pietruszka, koperek, szałwia, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi)
ok. 10g sera żółtego lub vege do starcia na koniec
szczypta czarnuszki do wykończenia
sałatka:
kilka liści sałaty,
1-2 dojrzałe pomidory
1 średnia czerwona cebula
1/2 papryki
bazylia, szczypiorek, kolendra do przybrania
kilka kropli octu balsamicznego i oliwy lub oleju z wiesiołka lub z ogórecznika czy pietruszki do skropienia tuż przed podaniem
sos jogurtowo - ziołowy:
100ml jogurtu naturalnego krowiego lub dla bezlaktozówców i wegan sojowego
garść posiekanych ulubionych ziół, u mnie jak wyżej dodane do burgerów
jeśli nie ma sezonu możemy użyć suszonych.
Dodatkowo kilka plastrów grillowanej cukinii wcześniej skropionej oliwą z oliwek doskonale uzupełnia danie.
Czas przygotowania 15min + smażenie około 7min, co daje nam niespełna pół godzinki aby stworzyć ciekawy, pełnowartościowy i sycący posiłek nie tylko dla wegan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz