19 czerwca

BEZGLUTENOWA pizza


Pizza, zakazany owoc dla "bezglutenowców", a jeszcze jeśli dojdzie do tego nietolerancja laktozy istny koszmar. Te czasy minęły odkąd mamy "cudowne" mąki bezglutenowe np.: z ciecierzycy, owsa, tapioki, gryki, ryżowe jak wiele ich jest można zobaczyć tutaj albo wybrać gotową mieszankę do wypieku.
Już przy małych umiejętnościach można stworzyć ciasto, które niczym nie będzie ujmować tradycyjnemu z mąki pszennej lub takie, które zaskoczy naszych gości nietypowym posmakiem np. bogatej w białko ciecierzycy. Bez względu na wybór bazy, pizzę możemy komponować swoimi ulubionymi dodatkami jak: szparagi, łosoś, szpinak, pomidorki czy tuńczyk. Wybór sera również jest dowolny, może być klasyczna mozzarella z mleka bawolego lub krowiego lub jej wegański odpowiednik dostępny tutaj.

Zaczynamy od ciasta:
Rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (150ml  odlać z podanej w przepisie ilości), dodać 2 łyżki mąki (z podanej ilości) oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. 

W czasie gdy rośnie możemy przygotować sos do posmarowania ciasta żeby składniki miały czas aby się przegryźć w czasie gdy gotowe już ciasto będzie rosło. Do pulpy pomidorowej dodajemy wszystkie przyprawy wraz z posiekanymi ziołami i czosnkiem. Jeśli zrobimy więcej sosu możemy go trzymać kilka dni w lodówce lub wykorzystać zamiast keczupu. 

Kiedy zaczyn urośnie dodajemy go do reszty mąki i pozostałych składników i wyrabiamy tak by powstała dość elastyczna masa, jeśli chodzi o ilość wody to może się zdarzyć, że dodamy jej nieco mniej lub nieco więcej, ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Wówczas odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 30 - 40 min przykrywając ściereczką. 

Teraz mamy czas na blanszowanie szparagów/brokuła, paprykę siekamy w kostkę lub w paski, szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy (większe liście siekamy lub targamy, cebulę kroję w cieniutkie krążki, a pomidory jeśli mamy większego kroimy w cząstki zaś pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół, ser zależnie od rodzaju rozdrabniamy rękami lub ścieramy na grubych oczkach.

Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i najszybciej/najwygodniej rozwałkować na stolnicy i przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto smarujemy sosem, nakładamy wg własnej fantazji składniki i pieczemy około 15 - 20 min w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.

Ciasto:
25g drożdży ja używam świeżych
1/2 kg mąki (u mnie mix połowa mąki owsianej bezglutenowej, 30% mąki z ciecierzycy i 20% mąki z prosa brązowego) możemy też zamiast mąki z prosa użyć mąki ryżowej czy z teff (miłki abisyńskiej)
300ml wody (ciepłej około 40 stopni)
szczypta cukru do rozczynu (u mnie trzcinowy)
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
lubię dosypać do ciasta łyżeczkę czarnuszki lub oregano i czosnku niedźwiedziego, kto co lubi.

Sos:
100ml pulpy pomidorowej
ząbek czosnku
sos sojowy lub sól
kilka liści bazylii,szczypta oregano,szczypta czosnku niedźwiedziego, kilka listków majeranku lub szczypta suszonego, posiekane pół papryczki chilli lub grys chilli, szczypta kurkumy
dodaję też kilka świeżych, posiekanych liści natki pietruszki lub kolendry.

Farsz:
kilka liści szpinaku
1 pomidor lub kilka koktajlowych pomidorków
pół czerwonej lub w innym kolorze papryki
1 cebula (u mnie czerwona)
4-5 blanszowanych szparagów i/lub kilka różyczek brokuła.
300g sera mozzarella tradycyjnego lub wegańskiego
garść rukoli do posypania i odrobina oliwy do polania tuż przed podaniem.

Sos czosnkowy:
100ml jogurtu naturalnego dla bezlaktozowców lub wegan
łyżka majonezu ()
1-2 ząbki czosnku zależnie od ich wielkości
szczypta soli i pieprzu do smaku.

Przygotowanie wraz z czasem oczekiwania i pieczenia około godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 benatural.pl