03 października

Cykor przed cykorią


Cykoria z dziką różą
Po rozpuszczalną cykorię sięgałam z wyraźnym wspomnieniem ohydnej kawy zbożowej, jaką pojono mnie w szkole podstawowej i liceum. Wspomnienie wydawałoby się nie do zatarcia. Tymczasem kawa na wodzie okazała się aromatyczna i w niczym nie przypominała tamtej, z mlecznym kożuchem i dużą ilością cukru.

Warto walczyć z utartymi schematami i z własnymi ograniczeniami, także w warstwie żywieniowej. Nie żałuję, że kiedyś przełamałam się i jako dorosła osoba spróbowałam szpinaku. Dlatego teraz postanowiłam otworzyć puszkę pandory, a raczej odkręcić słoik z płynną cykorią. Ci z was, którzy chodzili do szkoły w latach 80' i wcześniej, z pewnością pamiętają smak kawy zbożowej, serwowanej do śniadania na stołówkach. Zwykle składała się ona z ohydnego kożucha i przypalonego mleka. Ale przecież to nie wina cykorii!
Cykoria z dziką różą
Rozpuszczalna cykoria  Maadlex pachnie wyraźnie i słodko. Moja cykoria w paście to koncentrat cykorii z 5 procentowym dodatkiem dzikiej róży. Łyżeczkę tego koncentratu wystarczy zalać w filiżance gorącą wodą. Moim zdaniem taki napój nie wymaga dosładzania, jest aromatyczny i smaczny. Na szczęście zupełnie nie przypomina kawy zbożowej z czasów dzieciństwa.
Dlaczego cykoria? Ludzie używają jej już od 4 tys lat. Przez starożytnych Greków, Egipcjan czy Rzymian była stosowana do produkcji win i leczniczych syropów. Stosowano je do wspomagania trawienia czy leczenia...opryszczki. W medycynie ludowej cykorię używano do leczenia schorzeń wątroby i nerek, podawano ją chorym na cukrzycę i reumatyzm. Nie bez powodu stosowana była powszechnie. Cykoria wzmacnia odporność organizmu, jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Poprawia metabolizm i zmniejsza wchłanianie tłuszczów, dzięki czemu może być stosowana przy różnego rodzaju dietach. Cykoria polecana jest również matkom karmiącym, ponieważ zwiększa wydzielanie pokarmu.
Cykoria z dziką różą
W korzeniach cykorii znajdują się duże ilości inuliny (44%) - prebiotyku, stymulującego wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego. Inulina obniża zarazem poziom cholesterolu i lipidów w surowicy krwi, oraz poprawia wchłanianie wapnia w organizmie.

Cykoria należy do rodziny astrowatych. Przygotowanie takiego ekstraktu to proces, w którym korzenie cykorii smaży się, a następnie filtruje i zagęszcza. Właśnie dzięki zagęszczonej konsystencji pasty z cykorii z dziką różą Maadlex, może ona służyć również do wzbogacenia smaku i wartości odżywczej deserów. Lody orzechowe lub fasolowe, dzięki tej słodko-gorzkiej paście, zyskają nowy, ciekawy smak. Można jej również używać do dekoracji budyniów czy sałatek owocowych.
Pasta z cykorii z dziką różą to "must have" na okres jesieni, kiedy organizm jest osłabiony i podatny na różnego rodzaju infekcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 benatural.pl