![]() |
Cykoria z dziką różą |
Po rozpuszczalną cykorię sięgałam z wyraźnym wspomnieniem ohydnej
kawy zbożowej, jaką pojono mnie w szkole podstawowej i liceum.
Wspomnienie wydawałoby się nie do zatarcia. Tymczasem kawa na wodzie
okazała się aromatyczna i w niczym nie przypominała tamtej, z mlecznym
kożuchem i dużą ilością cukru.
Warto walczyć z utartymi schematami i z własnymi ograniczeniami,
także w warstwie żywieniowej. Nie żałuję, że kiedyś przełamałam się i
jako dorosła osoba spróbowałam szpinaku. Dlatego teraz postanowiłam
otworzyć puszkę pandory, a raczej odkręcić słoik z płynną cykorią. Ci z
was, którzy chodzili do szkoły w latach 80' i wcześniej, z pewnością
pamiętają smak kawy zbożowej, serwowanej do śniadania na stołówkach.
Zwykle składała się ona z ohydnego kożucha i przypalonego mleka. Ale
przecież to nie wina cykorii!
![]() |
Cykoria z dziką różą |
Rozpuszczalna cykoria Maadlex pachnie wyraźnie i słodko.
Moja cykoria w paście to koncentrat cykorii z 5 procentowym dodatkiem
dzikiej róży. Łyżeczkę tego koncentratu wystarczy zalać w filiżance
gorącą wodą. Moim zdaniem taki napój nie wymaga dosładzania, jest
aromatyczny i smaczny. Na szczęście zupełnie nie przypomina kawy
zbożowej z czasów dzieciństwa.
Dlaczego cykoria? Ludzie używają jej już od 4 tys lat.
Przez starożytnych Greków, Egipcjan czy Rzymian była stosowana do
produkcji win i leczniczych syropów. Stosowano je do wspomagania
trawienia czy leczenia...opryszczki. W medycynie ludowej cykorię używano
do leczenia schorzeń wątroby i nerek, podawano ją chorym na cukrzycę i
reumatyzm. Nie bez powodu stosowana była powszechnie. Cykoria wzmacnia
odporność organizmu, jest bogatym źródłem witamin i składników
mineralnych. Poprawia metabolizm i zmniejsza wchłanianie tłuszczów,
dzięki czemu może być stosowana przy różnego rodzaju dietach. Cykoria
polecana jest również matkom karmiącym, ponieważ zwiększa wydzielanie
pokarmu.
![]() |
Cykoria z dziką różą |
W korzeniach cykorii znajdują się duże ilości inuliny
(44%) - prebiotyku, stymulującego wzrost korzystnej mikroflory przewodu
pokarmowego. Inulina obniża zarazem poziom cholesterolu i lipidów w
surowicy krwi, oraz poprawia wchłanianie wapnia w organizmie.
Cykoria należy do rodziny astrowatych. Przygotowanie takiego ekstraktu to proces, w którym korzenie cykorii smaży się, a następnie filtruje i zagęszcza. Właśnie dzięki zagęszczonej konsystencji pasty z cykorii z dziką różą Maadlex, może ona służyć również do wzbogacenia smaku i wartości odżywczej deserów. Lody orzechowe lub fasolowe, dzięki tej słodko-gorzkiej paście, zyskają nowy, ciekawy smak. Można jej również używać do dekoracji budyniów czy sałatek owocowych.
Pasta z cykorii z dziką różą to "must have" na okres
jesieni, kiedy organizm jest osłabiony i podatny na różnego rodzaju
infekcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz