26 maja

TARTA Z MĄKI JAGLANEJ


Do bezglutenowej mąki jaglanej podeszłam z rezerwą. Kaszę jaglaną uwielbiam, ale trudno mi było uwierzyć, że można z niej piec z sukcesem. Tym większe było moje zaskoczenie, kiedy spróbowałam pełnoziarnistej, jaglanej tarty z jarmużem.


Pełnoziarnista mąka jaglana Bauck Hof zaskakuje od chwili, kiedy otworzy się opakowanie. Ma piękny, głęboki kolor i wyraźny zapach. Jak wszystkie produkty Bauk Hof, pochodzi z upraw ekologicznych, kontrolowanych i certyfikowanych. Nie zawiera glutenu i każda jej partia jest ściśle kontrolowana pod tym względem. Sama kasza jaglana nigdy go nie zawiera, ale mąka musi być kontrolowana, ze względu na zanieczyszczenia, które mogłyby do niej trafić podczas produkcji - mielenia w młynie. Bauck Hof, dla komfortu swoich klientów, bada więc każdą partię mąki.

Z mąki jaglanej z pełnego przemiału postanowiłam przygotować tartę z jarmużem. jest to wyjątkowo zdrowa wersja tej potrawy - kasza jaglana jest bogata w krzemionkę (bardzo rzadką w produktach spożywczych, działającą zbawiennie na stawy), działa wysuszająco i antywirusowo (dobrze ją podawać w trakcie przeziębień i chorób). Natomiast jarmuż jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy K i C, wapń, żelazo i sulforafan (substancję o właściwościach antynowotworowych). Ich połączenie to nie tylko wspaniały smak, ale także zdrowe i mądre odżywianie się.


Składniki:

500g jarmużu
Ciasto:
100g masła
1 jajko
sól
pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Izabel's Baking Fix

Sos:
150g serka koziego
200g śmietany 18%
szczypta pieprzu seczuańskiego
pieprz
sól
4 ząbki czosnku


Przygotowanie:
Jarmuż myjemy, odrywamy twarde łodygi i rwiemy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze w 100 stopniach przez 20 minut. Ugotowany jarmuż solimy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie składniki na ciasto: mąkę jaglaną, bezglutenowy proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kostkę, jajko i sól, zagniatamy w zwartą konsystencję i wkładamy w woreczku do zamrażalnika na 30 minut.


W tym czasie robimy sos. W rondelku rozgrzewamy serek kozi ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem, szczyptą pieprzu seczuańskiego, zwykłego pieprzu i soli.
Zimne ciasto jaglane wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty i dokładnie rozgniatamy, by pokryło całą formę. Widelcem nakłuwamy spód ciasta i jeszcze na chwilę wkładamy do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kiedy osiągnie tę temperaturę - wkładamy do niego zimne ciasto. Pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i nakładamy drobno posiekany, ugotowany na parze jarmuż. Polewamy sosem serowym i ponownie wkładamy do piekarnika. Tym razem na 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie tarta jest gotowa.

Jaka jest tarta z pełnoziarnistej mąki jaglanej Bauck? Estetyczna, o głębokim, pełnoziarnistym kolorze, pachnąca i sycąca. Smakuje świetnie, chyba nawet lepiej niż klasyczna jej wersja. Jest ciekawą obiadową alternatywą, którą można zaserwować nie tylko cierpiącym na nietolerancję glutenu, ale także dzieciom i tym, którzy dbają o linię. Do smaku tarty bezglutenowej na mące jaglanej nie trzeba się przyzwyczajać, można ją tylko pokochać od pierwszego spróbowania!


1 komentarz:

  1. Niestety tarta wyszła bardzo gorzka. Na dodatek ciasto kruszyło się bardzo, mini że wszystko robiłam według przepisu. Smak był niejadalny:(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 benatural.pl