Słodkie, pyszne, najlepsze - czereśnie.
Aż w 80% składają się z wody, a pozostałe 20% wypełniają witaminy i składniki mineralne. Już w 100g tych owoców znajdziemy aż 222mg potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli, dobroczynnie wpływając na serce, nerki oraz stawy. Jak również: witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu. Spora ilość kwasów owocowych wraz z witaminami A i C działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco, a jednocześnie poprawia stan i wygląd skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Porcja czereśni dostarcza nam też wapnia, żelaza i dużej dawki jodu (330mg w 100g), którego te smaczne owoce, mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich! Jod wzmaga produkcję hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii.
A ta to wygląda w szczegółowej tabeli (wartości odżywcze na 100g owoców):
| Kalorie (wartość energetyczna) | 63 kcal / 264 kJ |
| Białko | 1,06g |
| Tłuszcz ogółem | 0,20g |
| Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,038g |
| Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,047g |
| Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,052g |
| Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,026g |
| Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,026g |
| Węglowodany | 16,01g |
| Błonnik pokarmowy | 2,1g |
| Witamina A | 64 I.U. |
| Witamina D | 0 µg |
| Witamina E | 0,07mg |
| Witamina K | 2,1µg |
| Witamina C | 7mg |
| Witamina B1 | 0,027mg |
| Witamina B2 | 0,033mg |
| Witamina B3 (PP) | 0,154mg |
| Witamina B6 | 0,049mg |
| Kwas foliowy | 4µg |
| Witamina B12 | 0µg |
| Kwas pantotenowy | 0,199mg |
| Wapń | 13mg |
| Żelazo | 0,36mg |
| Magnez | 11mg |
| Fosfor | 21mg |
| Potas | 222mg |
| Sód | 0mg |
| Cynk | 0,07mg |
| Miedź | 0,06mg |
| Mangan | 0,07mg |
| Selen | 0µg |
| Fluor | 2µg |
| Cholesterol | 0mg |
| Fitosterole | 12mg |
Ogonki czereśni i ich kuzynek wiśni mają mnóstwo garbników, olejków lotnych, kwasów organicznych i taniny. Dzięki tym substancjom wywar z ogonków jest naturalnym środkiem odchudzającym i przeciwdziała obrzękom.
Ogonki działają kojąco na układ nerwowy i układ krążenia, ułatwiają wydalanie szkodliwych toksyn, działają przeciwzapalnie, obniżają poziom kwasu moczowego, a tym samym zmniejszają obrzęki, bóle mięśni, pleców i stawów, zapobiegają formowaniu się kryształków kwasu moczowego i je rozpuszczają. Są jednym z najskuteczniejszych środków wspomagających odchudzanie. Zawierają również sporo jodu więc są dobre nie tylko na schorzenia tarczycy. Badania naukowe wykazały, że działają moczopędnie, zmieniają stężenie elektrolitów i pH moczu na bardziej zasadowy.
Przepis na herbatkę na obniżenie poziomu kwasu moczowego:
50g ogonków czereśni
1 litr wody
Ogonki gotować w wodzie przez 10-15 minut, po czym odstawić do naciągnięcia na niedługi czas. Pić 100 ml herbatki 2 razy dziennie. Można dolewać wody.
Herbatka jest również bardzo skuteczna na odchudzanie ponieważ przyspiesza metabolizm i spala tłuszcz szczególnie z okolic brzucha.
Uwaga!
Jeśli cierpisz na dolegliwości układu pokarmowego, np. zespół nadwrażliwego jelita, nie powinnaś jeść czereśni surowych, tylko lekko obgotowane. Dzięki temu są lżej strawne, a zachowują większość cennych substancji odżywczych.
Czereśni i wiśni nie należy popijać zimną wodą, bo może to spowodować biegunkę.
Nie jedz też owoców bezpośrednio przed mięsnym posiłkiem, ponieważ utrudnią trawienie zawartego w mięsie białka.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz