23 czerwca

CZERWCOWY SUPERFOOD - CZEREŚNIE



Słodkie, pyszne, najlepsze - czereśnie.
Aż w 80% składają się z wody, a pozostałe 20% wypełniają witaminy i składniki mineralne. Już w 100g tych owoców znajdziemy aż 222mg potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli, dobroczynnie wpływając na serce, nerki oraz stawy. Jak również: witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu. Spora ilość kwasów owocowych wraz z witaminami A i C działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco, a jednocześnie poprawia stan i wygląd skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Porcja czereśni dostarcza nam też wapnia, żelaza i dużej dawki jodu (330mg w 100g), którego te smaczne owoce, mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich! Jod wzmaga produkcję hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii.
A ta to wygląda w szczegółowej tabeli (wartości odżywcze na 100g owoców):


Kalorie (wartość energetyczna)63 kcal / 264 kJ
Białko1,06g
Tłuszcz ogółem0,20g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,038g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone0,047g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone0,052g
Kwasy tłuszczowe omega-30,026g
Kwasy tłuszczowe omega-60,026g
Węglowodany16,01g
Błonnik pokarmowy2,1g
Witamina A64 I.U.
Witamina D0 µg
Witamina E0,07mg
Witamina K2,1µg
Witamina C7mg
Witamina B10,027mg
Witamina B20,033mg
Witamina B3 (PP)0,154mg
Witamina B60,049mg
Kwas foliowy4µg
Witamina B120µg
Kwas pantotenowy0,199mg
Wapń13mg
Żelazo0,36mg
Magnez11mg
Fosfor21mg
Potas222mg
Sód0mg
Cynk0,07mg
Miedź0,06mg
Mangan0,07mg
Selen0µg
Fluor2µg
Cholesterol0mg
Fitosterole12mg

         

      Ogonki czereśni i ich kuzynek wiśni mają mnóstwo garbników, olejków lotnych, kwasów organicznych i taniny. Dzięki tym substancjom wywar z ogonków jest naturalnym środkiem odchudzającym i przeciwdziała obrzękom. 
Ogonki działają kojąco na układ nerwowy i układ krążenia, ułatwiają wydalanie szkodliwych toksyn, działają przeciwzapalnie, obniżają poziom kwasu moczowego, a tym samym zmniejszają obrzęki, bóle mięśni, pleców i stawów, zapobiegają formowaniu się kryształków kwasu moczowego i je rozpuszczają. Są jednym z najskuteczniejszych środków wspomagających odchudzanie. Zawierają również sporo jodu więc są dobre nie tylko na schorzenia tarczycy. Badania naukowe wykazały, że działają moczopędnie, zmieniają stężenie elektrolitów i pH moczu na bardziej zasadowy.

Przepis na herbatkę na obniżenie poziomu kwasu moczowego:

50g ogonków czereśni
1 litr wody

Ogonki gotować w wodzie przez 10-15 minut, po czym odstawić do naciągnięcia na niedługi czas. Pić 100 ml herbatki 2 razy dziennie. Można dolewać wody.

Herbatka jest również bardzo skuteczna na odchudzanie ponieważ przyspiesza metabolizm i spala tłuszcz szczególnie z okolic brzucha.

Uwaga!
Jeśli cierpisz na dolegliwości układu pokarmowego, np. zespół nadwrażliwego jelita, nie powinnaś jeść czereśni surowych, tylko lekko obgotowane. Dzięki temu są lżej strawne, a zachowują większość cennych substancji odżywczych.

Czereśni i wiśni nie należy popijać zimną wodą, bo może to spowodować biegunkę.

Nie jedz też owoców bezpośrednio przed mięsnym posiłkiem, ponieważ utrudnią trawienie zawartego w mięsie białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 benatural.pl